Cordinator utför Arbets-EKG och Spiroergometri (ergospirometri)

mars 29, 2020

I vissa fysiskt utsatta yrken är medicinsk kontroll med Arbets-EKG ett krav från Arbetsmiljöverket eller andra myndigheter (t.ex. för mast- och stolparbetare, rökdykare). Ett Arbets-EKG ger bl.a. svar på arbetsförmåga, pulsreaktion, blodtrycksreaktion, förekomst av bröstsmärta eller andra symtom. Vi på Cordinator har länge utfört dessa kontroller tillsammans med våra företagsläkare och kardiologer. Vi utökar nu med att även erbjuda Spiroergometri-undersökning (kallas ibland även Ergospirometri).

Spiroergometri kompletterar ett Arbets-EKG och mäter syreupptag och koldioxid-produktion i kroppen under vila och fysisk belastning. Den visar även andningsvolymer samt andningsmönster och ger bl.a. svar på syreupptagningsförmåga och uppskattar tröskel för mjölksyra. En Spiroergometri kan även ge en god bild av hjärt-lungfunktionen vid diverse sjukdomstillstånd och nedsättning i organfunktion. En Spiroergometri (med Arbets-EKG) kan med fördel användas vid en utökad hälsoundersökning för att minska risker vid t.ex. hård träning och fysiskt krävande arbeten. Elitidrottare har länge utfört dessa undersökningar men nu är det även möjligt för vardagsmotionärer som vill minimera risker och träna på optimal nivå. Undersökningen leder även till träningsråd anpassade efter ålder, ambitions- och konditionsnivå.

I undersökningen trampar patienten på en motionscykel, dvs. en ergometer, och får en mask placerad över ansiktet. Via masken mäts utandningsluftens strömning och analyseras syre- och koldioxidhalten. Dessutom följer man upp EKG och blodtryck.

Dessa undersökningar tar ungefär en timme att göra och utförs alltid under övervakning. En läkare är närvarande under undersökningen.

Kontakta oss gärna om du vill veta mer om innehåll, pris eller boka en tid.

Ni hittar oss här

Cordinator Medical Service AB

Brigadgatan 26,
587 58 Linköping
Tel: 013-465 80 60

Södra Promenaden 32
603 53 Norrköping
Tel: 011-474 86 60

E-post: info@cordinator.se

Kontakta oss så berättar vi mer

Vill du veta mer om vad vi på Cordinator kan hjälpa dig och ditt företag med så ring eller mejla oss.

Kontakta oss